Zaanse Energie Koöperatie


Link naar site Zaanse Energie
Windkracht van het KNMI

Actuele wind (KNMI)

Energie opgewekt door de ZEK (in kWh)

White Ranch:153.735
Het Windpaard:3.410.798
Zonneveldt:181.968
Totaal:3.746.501

Agenda


Het Windpaard gerevalideerd

door Dick Beets

Sommigen vinden windenergie onduurzaam omdat de molen na 20 jaar groot onderhoud behoeft. Weliswaar is onze molen in 12,5 jaar afgeschreven, maar dat is een financieel verhaal. De Honigs en Wessanens hadden hun molen er ook wel in 10 jaar uit, maar sommige staan nog aan de Schans te draaien.
Dat de Lagerwey een goeie molen is bewijst wel dat een aantal dik 25 jaar staat te produceren. Het vooruitstrevende ontwerp van klappende wieken, die de wiekhoekverstelling (pitch) op toerental (dus windsnelheid) regelt, is gelijk ook de zwakke plek, die om veel aandacht vraagt. Bij de onderhoudsbeurt werd een kapot pitchlager (kogellager) vastgesteld. De molen kon rustig doordraaien, bij teveel wind zette molenaar Jan het beestje stil.
Gelijk met de onderhoudsbeurt werd op 20 september in 2010 de hele naaf (waar de wieken aan hangen) vervangen door eentje met nieuwe klapas- en pitchlagers. Daarbij kregen de wieken een extra gewicht om het pitchmoment te vervroegen (ervaring van fa. Bettink, die het onderhoud voor de ZEK verzorgt).
De machinebreukverzekering dekt de kosten (m.u.v. eigen risico €2200). De weerberichten waren goed; ietsie regen, nauwelijks wind. De regen was toch te veel om de wieken nog een extra slijtlaag te geven en de wind (20 m/s!) teveel om de naaf netjes op de molenas te schroeven.
Echter de volgende morgen zat die er in een half uurtje op !

Naaf WindpaardOp de foto's de ingenieuze naaf zonder omkapping. Naaf Windpaard met deel van de wieken