Zaanse Energie Koöperatie


Link naar site Zaanse Energie
Windkracht van het KNMI

Actuele wind (KNMI)

Energie opgewekt door de ZEK (in kWh)

White Ranch:153.735
Het Windpaard:3.410.798
Zonneveldt:181.968
Totaal:3.746.501

Agenda


Zonneboiler in Krommenie

Sneeuw en toch warm water?

Winnaars zonneboiler 2009

Daar moesten Ellen en Jan Heijne ontkennend op antwoorden. Maar zodra de zonnecollector weer sneeuwvrij is, wordt het water in het 110 liter grote voorraadvat gewoon weer verwarmd.

Het systeem van een zonneboiler is heel simpel. Op het dak is een zonnecollector gemonteerd waar een spiraal met glycol in zit. De zon verwarmt de glycol, de glycol wordt naar het voorraadvat geleid, geeft zijn warmte af en het verwarmde water wordt naar de CV ketel gevoerd. Des te meer warm water er wordt aangevoerd, des te minder de CV ketel zelf hoeft te verwarmen. Zo simpel is dat.

"Echt rijk wordt je er niet van", zegt Jan. "Maar op jaarbasis bespaar je toch zo'n 150 euro. Trek de aanschafkosten eraf dan doe je er jaren over om de aanschaf eruit te halen. Het is veel meer de kick. Ook als de zonnepanelen op het dak van onze schuur zoveel energie leveren dat de electriciteitsmeter achteruit loopt, vind ik dat prachtig om te zien". En dat is precies wat de Zaanse Energie Koöperatie wilde bereiken.  Zij schreven vorig jaar een wedstrijd uit met  als eerste prijs een zonneboiler. De vader van Ellen won de prijs, maar helaas kon hij hem zelf niet plaatsen.

Geen nood Jan en Ellen wilden hem wel hebben. Vader Pauw had zijn kinderen opgevoed met het begrip dat je zuinig met energie moet omgaan en dat je het op een duurzame manier moet winnen. Samen met anderen keerde hij zich in de jaren '80 '90 tegen het opwekken van kernenergie. Uiteindelijk leidde dat tot het oprichten van de Zaanse Energie Koöperatie. Met de kreet:" geen kernenergie, geen kolen, maar een windmolen", schraapten zij geld bij elkaar voor de aanschaf van een windmolen. Voor het symbolische bedrag van 1 euro kochten zij een stukje grond van boer Van der Laan in Assendelft en de molen kon draaien. In 2007 hebben alle mensen hun inleg van toen terug ontvangen en draait hij dus met winst. Van die winst sparen zij nu voor een grotere windmolen met meer capaciteit.

"Maar wij willen meer", zegt de huidige voorzitster Thecla Graas-Bouman. "Naast het betrekken van mensen bij het gebruik, verbruik en het opwekken van duurzame energie willen we ook een educatieve rol vervullen. Daarvoor ontwikkelen wij nu, in samenwerking met een aantal kunstenaars, een leskist voor de basischool, de duurzame kunstkoffer (DKK)."

Maar ook op gemeentelijk en provinciaal niveau spannen zij zich in om het ontwikkelen van duurzame energie onder de aandacht te brengen.

Uit de Krommenïeer van 24 februari 2010